Internet kupovina

Comment

Moj kutak Praktična žena

 

Kada sam bila trudna sa ćerkom imala sam previše slobodnog vremena, jer sam celu trudnoću morala da ležim. Tada sam sasvim slučajno otkrila čari internet kupovine. 🙂
Svi znamo koliko koštaju stvari u radnjama, još ako su markirane bolje i da ne ulazimo! Najjeftinija radnjica sa dečijom garderobom u mom kraju – Carter’s setovi na sniženju po 3000din. Dodjem kući, ukucam na googlu Carter’s i otkrijem (sada već moj omiljeni sajt) aliexpress! Kod njih mogu setovi da se nađu i po 6e!!!

Ne budem lenja i isti dan nađem još par sajtova za online kupovinu. Prednosti su te što imate 24-satni shopping, praktično je, možete “juriti” niže cene, paralelna kupovina iz više kategorija, kao i to da imate povratne informacije o smanjenim zalihama ili kašnjenju dostave. Čak vam nije potrebno ni neko poznavanje engleskog jezika, ali ako „prigusti“ tu je uvek google translate!! 😉

H16449GR-1-cca4-swnL

Evo primera – ova torba u radnji kod mene u kraju košta 2500din, u Ušću ista košta preko 3000din, a na tomtop-u je manje od 7e!!!

Ima raznih modela, boja, šara, setova,.. Ono što vam treba je malo vremena da sve pregledate i odlučite se za “svoju torbu”! 😉

Kada smo kod igračaka, svi znaju da su kod nas stvarno preskupe! Recimo one za krevetac, plišane, ne možemo naći ispod 1500din!

Ove igracke na eBay-u su oko 4e, a ima raznih dezena! Vrteške za krevetac su od 7-8e, razne plišane igračkice baš za bebe, glodalice, iglioračka-ćebence i sl. mogu da se nađu već od 1e!! Šta kažete na patikice i cipelice po ceni od oko 2e??? 🙂 Ili možda neštcipeliceo od “fancy” garderobice po dosta nižim cenama nego kod nas??

Ima tu još jedna caka – wish list!!! Proizvode koje želite da kupite ubacujete u svoju listu želja, a vremenom neki od njih budu na akciji pa im cena bude umanjena i 50%! 😉

 

ŠTA JE BITNO ZA KUPOVINU PREKO INTERNETA?

Na prvom mestu je, naravno, internet kartica!! Možete vi plaćati i sa nekim standardnim kreditnim ili debitnim karticama, ali moj vam je savet da to ne radite, pogotovu ne sa kreditnim. Internet kartica se vadi vrlo jednostavno u svakoji banci i uplaćujete onoliko novca koliko možete i koliko vam je potrebno!
Drugo, za kupovinu preko online prodavnica, treba da otvorite nalog kod njih. Tu će vas pitati iz koje zemlje “dolazite”, a to vam mnogo znači zbog uvida u to da li se poštarina plaća ili ne! Ovo je veoma važno, jer neki proizvodi imaju visoki “shipping”, dok drugi imaju besplatan za Srbiju! Najbolje je da, kada tražite određenu stvar, obeležite u pretraživaču “free shipping“.
Kada izaberete određeni proizvod obratite pažnju na ocene prodavca i feedback!!! Nisu svi prodavci dobri, iskreni, kvalitetni,.. zato odlaskom na feedback vidite kako su drugi ljudi prošli kada je taj prodavac (odnosno proizvod) u pitanju.
Što se tiče carine i poreza, ukoliko kupujete nešto do 50e od pravnog inostranog lica, odnosno do 70e od fizičkog inostranog lica, onda ne plaćate carinu. Jedino što možete platiti jeste PDV. PDV određuje carinik direktno na prijemu paketa prilikom uvoza u zemlju. Ako on proceni da treba PDV platićete ga. Ja do sada nisam, a baš dosta stvari sam poručila!!
I još jedna bitna stvar je ta da na nekim sajtovima imate “buyer protection“, što znači da ako ne dobijete ono što je opisano, ili dobijete pokvareno, polomljeno odmah vam se vraća novac na karticu sa kojom ste platili. Isto tako vam se novac vraća ukoliko roba nije stigla do vas! Jedino ponekad treba imati strpljenja da porudžbina stigne!

Ukratko sam vam objasnila kako to funkcioniše i koliko se zaista isplati, a na vama je da sada i vi otkrijete čari internet kupovine! 😉

I još nešto – moj vam je savet da obavezno i sebe častite nekom sitnicom. 🙂 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *