Začini u bebinoj ishrani

3 Replies

Ishrana beba

Već od šestog meseca života, bebama mogu da se uključe u ishranu i začini. Ne samo što daju aromu hrani, pojedini su veoma zdravi! Začini se u ishranu beba uvode istim redosledom kao i nove namirnice. Naravno, ni u čemu ne treba preterivati! 🙂

Kako bi bilo preglednije “predstaviću” svaki začin posebno, kao i redosled po kojem sam ih ja deci uvodila:persun

Peršun sadrži kalijum, gvožđe, kalcijum, mangan, magnezijum, bakar, fosfor i manje količine drugih mikroelemenata, važnih za ljudski organizam.
Ono što peršun posebno karakteriše je visok sadržaj vitamina C, zatim vit. A i kompleks vit. B. (6.mesec)

Cimet se koristi kcimetao začin u mnogim jelima.
Savršeno ide uz bundevu, jabuku i krušku, kao i pirinač i druge žitarice pravljene sa mlekom. Cimet je bogat manganom, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i veliku količinu biljnih vlakana.  (6.mesec)

Vanila ima prijatan i jak miris, a ukus slatkasto oštar. Idealna je za slatke kašice poput žitarica sa mlekom ili nekih voćnih – banana, breskva,.. Sadrži kalijum, magnezijum i kalcijum.  (6.mesec)

Kim pospešuje apetit, olakšava probavu, nadutost i pomaže kod grčeva u stomaku. Bebi možete skuvati čajić od par zrna (3-4) kima i olakšati joj grčeve. Kim odlično ide uz peciva, pa kada deci budete mesili nešto obavezno ga ubacite. Pored eteričnih ulja sadrži i vitamin C. (6.mesec, a kao čaj može već od 2. meseca da olakša period grčeva)

Komorač sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa, mangan, magnezijum, gvokomoracžđe, fosfor, bakar, kalcijum i cink. Kao i kim, komorač pomaže kod grčeva, pa se bebicama može skuvati blag čaj već od drugog meseca. Kao začin ga kombinujte i sa slatkim i sa slanim jelima. (6.mesec, a kao čaj može već od 2.meseca da olakša period grčeva)

Mirođija je veoma koristan začin. Preporučuje se kod poremećaja varenja, za smirenje grčeva i bolova u organima za varenje i za olakšanje eliminacije gasova. Takođe je odlična kod upala bešike, upale disajnih puteva i bubrežnih bolesti. Pospešuje laktaciju pa se samim tim preporučuje majkama koje doje. Odličan je izvor kalcijuma, hranljivih vlakana, mangana, gvožđa i magnezijuma. Bebi spremite tikvice sa mirođijom, grašak ili kasnije neki sosić da umače krompiriće. 😉  (6.mesec)

Ruzmarin je, kao i ostali začini, bogat vitaminima i mineralima, ali ono što njega ističe je to što je odličan u povećanju apetita kod dece, tako da je obavezan u lečenju anemije! Odlično ide uz ribu, jagnjetinu i pečeni krompir. (6.mesec)

Majoran se u narodnoj medicini koristi kod prehlada, kijavice, za poboljšanje varenja, za povećanje lučenja mleka i jačanje imuniteta. Ide uz jela od krompira i mesa. (6.mesec)

Đumbir može da ide i uz slatka i uz slana jela, a možete i da skuvate čaj ili ubacite u sokić. Veoma je lekovit i zaista bi trebao da “nađe mesto” u vašoj kuhinji. (6.mesec)

Majčina dušica ima oštar mi­ris. Do­da­je se ti­kvi­ca­ma, me­su, pečurkama, din­sta­nim i pečenim je­li­ma, po­vrću, ma­ri­na­da­ma. Majčina dušica sadrži timol i karvakrol, koji imaju veliku moć dezinfekcije.  (6.mesec)

Žalfija se najčešće koristi kao čaj za jačanje imuniteta ili tečnost za ispiranje upaljenog grla. Ono što nisam znala do pre koju godinu je to da se žalfija koristi i u spremanju raznih jela, pogotovu od mesa. (6.mesec)

Muskatni oraščić se pre­težno stavlja u slat­ka je­la: pi­te, pu­din­ge, kre­mo­ve, ali i u su­pe od pa­ra­daj­za, pi­le­ti­nu, pa­sulj, ku­pus, spa­nać, bro­ko­li i pla­vi pa­tlidžan. U me­di­ci­ni se ko­ri­sti pro­tiv na­du­to­sti stomaka.

Beli luk sadrži kalijum, kalcijbosiljakum, gvožđe, jod, natrijum, sumpor i fosfor. O tome koliko je lekovit ne treba ni da govorim, svi već dobro znaju. 😉 odlično ide uz jela od povrća, mesa, ribe, a slaže se i sa drugim začinima. (9.mesec)

Bosiljak ima jak miris i slatkast ukus. Dodaje se jelima sa paradajzom, jagnjetinom i u razne soseve. Sadrži vitamine A i C. ( u tabeli stoji od 6. meseca, ja sam uvela u 9.mesecu)

 

 

Ideje za bebine kašice sa začinima:

* jabuke sa cimetom, kruške sa đumbirom i vanilom, breskva i banana sa muskatnim oraščićem, banane sa cimetom i vanilom , bundeva sa cimetom i vanilom, avokado sa narandžama i komoračem..

* ćuretina sa peršunom i belim lukom, ćuretina sa lukom i komoračem, piletina sa  korijanderom, piletina sa belim lukom i bosiljkom, junetina sa žalfijom i šargarepom, jagnjetina sa bundevom i majoranom…

* šargarepa sa bosiljkom i belim lukom, pire krompir sa mirođijom i belim lukom, pasta sa parčetom butera, origanom i bosiljkom, tikvice sa mirođijom i maslinovim uljem, batat i muskatni oraščić..

 

3 comments

 1. Mima

  Bravoooo
  svidja mi se . Treba davati deci prirodne zacine a ne one sto se nalaze u gotovim proizvodima. Biljke su iz zemlje, dakle ono sto nam je majka priroda dala, zato pametno 🙂

  1. Maja

   Deci se nikako ne daju čajevi naročito ne sa dva meseca kad samo treba da piju mleko. Kako beba pocinje tek sa dohranom sa 6 meseci i uvodi se jedna po jedna namirnica mislim da sa svim ovim začinima treba polako poceti, jer jednako mogu biti alergen kao svaka namirnica, muskatnu orascic nije navedeno ali sigurno ne ispod godine dana. Svakako preporuka za ove začine mnogo bolje i lepše nego so i vegeta za kojima majke često posežu.
   Svako dobro
   Pozdrav

   1. kaja Post author

    Pozdrav, Majo 🙂
    Potpuno se slažem sa tobom oko čajeva, moja greška je što nisam navela da mislim samo na vreme grčeva kod beba. Svi oni sirupi, kapi i instant čajevi su na bazi kima i komorača, ali u njima ima hemikalija, a u čajevima koji sami spremimo bebi (par zrna kima u vrucu vodu) nema! Zato sam navela od 2. meseca.
    Što se tiče vegete i začina tog tipa, ponosna sam što to uopšte ne koristim, prepuno je emulgatora i nije dobro ni za nas odrasle, a kamoli decu!
    Hvala na komentaru, a ja ću grešku ispraviti! Veliki pozdrav 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *