6. mesec

Comment

Ishrana beba

Ja sam jedna od onih majki koje su jedva dočekale da kupe šerpicu, tanjirić i kašičice za bebu i počnu avanturu u kuhinji. Drugarica mi je poslala tabelu uvođenja namirnica po mesecima, istu sam ponela pedijatru da pogleda i uz male izmene počeli smo sa nemlečnom hranom. 🙂
Pedijatar nas je savetovao da neke nove namirnice, koje nisu baš prijatnog ukusa, mešam sa onim koje je beba već prihvatila. Npr. kuvanu heljdu pomešati sa šargarepom (koju bebe obožavaju). 😉

Ukoliko do sada bebi niste davali ništa osim mleka prvo počnite da joj uvodite namirnice iz mog prethodnog teksta “4. i 5. mesec“.

Dozvoljene namirnice:

žitarice:heljda

proso
kinoa
heljda
amarant

povrće:brokoli

brokoli
grašak
celer
crni luk
karfiol
začini (mirođija,peršun,..)
e.d.maslinovo ulje

voće:

šljiva
kruškavoce
kajsija
avokado
nektarina

meso:

ćureće belo i batak
kokošije belo i batak
jagnjetina
teletina

Evo i par ideja za pripremu kašica.. 🙂

Kašica od banane, avokada i breskve

– očistite pola avokada, pola banane i pola breskve
– izblendirate ili dobro izgnječite i kašica je spremna
– breskva može da se daje sveža, a možete je i skuvati
– po želji možete dodati malo adaptiranog ili majčinog mleka

* Pri kupovini avokada obratite pažnju na to da kora bude tamno zelene boje i da je pod prstima delimično mekana. Ako je jako mekana, plod je prezreo i nemojte ga kupovati. Tvrd avokado možete kupiti i ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 dana da sazri.

Kašica od pirinča, kruške i jabuke

– skuvajte u malo vode jednu manju jabuku i pola kruške
– u to dodajte dve kašike kuvanog pirinča ili instant pirinčanih pahuljica i izblendirajte sve zajedno
– možete začiniti cejlonskim cimetom

Kašica od palente, jabuke i kajsije

– skuvajte u malo vode jednu jabuku i jednu kajsiju
– dodajte oko dve kašike skuvane palente i izblendirajte sve zajedno

* jabuku ne morate dugo kuvati, dovoljno je 2-3 minuta da vri

Kašica od šargarepe, tikvice i kelerabe sa e.d.maslinovim uljem

– jednu šargarepu i četvrtinu manje kelerabe kuvajte par minuta
– dodajte očišćenu i iseckanu tikvicu i kuvajte još 10-15 minuta
– izblendirajte sve dodajući i vodu u kojoj ste kuvali povrće
– začinite kašičicom e.d.maslinovim uljem

Kašica sa ćuretinom, šargarepom i karfiolom

– sitno iseckati i skuvati oko 40-50gr ćuretine
– u to dodati 2-3 cveta karfiola i 2 manje šargarepe
– izblendirajte sve zajedno sa vodom u kojoj je kuvano (uvek se kuva u manje vode pa se dosipa po potrebi)
– možete začiniti e.d.maslinovim uljem

Teletina sa graškom, krompirom i mirođijom

– sitno iseckat oko 50 gr teletine
– kuvati zajedno sa 3 kašike graška dok ne omekša
– 10 minuta pred kraj kuvanja ubaciti sitno iseckan manji krompir i trećinu kašičice mirođije
– izblendirati sve zajedno, a po želji možete dodati druge začine ili e.d.maslinovo ulje

*** Proso kombinujte sa voćem, jednostavno su savršeni zajedno! 🙂
*** O tome koliko su žitarice bitne, kao i sa čime da ih kombinujete pročitajte ovde! 😉
*** Jake ukuse kombinujte sa blagim (npr. brokoli i krompir, kajsija i pirinač, celer i piletina,..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *