Dijareja kod beba

Comment

Zdravlje mame i bebe

U potrazi za odgovorima iz ove oblasti, naišla sam na sjajan tekst koji vam (dobrim delom) ovde prenosim. 😉
Dijareja (proliv) se definiše  pojavom više od 3 tečne stolice u toku 24h. Česte, formirane stolice ne mogu se smatrati dijarejom. Bebe koje su isključivo na ishrani majčinim mlekom često imaju retke ili kašaste stolice, što takođe nije proliv.

Nejčešći prouzrokovači dijareje su virusi (rotavirus), bakterije (E.coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter jejuni) i protozoe (Entamoeba histolytica).
Do pojave dijareje može doći i usled: intoksikacije (trovanja) zbog zagadjenja hrane bakterijskim toksinima, nepodnošenja odredjene vrste hrane, upotrebe antibiotika koji uništavaju normalnu bakterijsku floru creva, prekomerne upotrebe sredstava za čišćenje/sredstava za smekšavanje stolice, psihičkog stresa.

Učestalost dijareje je najveća u uzrastu od 6 do 11 meseci.U tom uzrastu se uvodi nemlečna hrana, odojče počinje da puzi i dodiruje predmete oko sebe, dok je nivo antitela dobijenih od majke snižen.Na našem podneblju dijareja je najučestalija tokom leta i rane jeseni.

Dijareja nastaje zbog ubrzanog prolaza stolice kroz creva i ubrzane peristaltike creva, a zbog čega je smanjena resorpcija vode u debelom crevu.Učestalim i vodenim stolicama bolesno dete gubi vodu i elektrolite (natrijum, hlor, kalijum i bikarbonate). Pravilan izbor rehidracijske tečnosti uključuje rastvore za rehidraciju, supe od povrća i mesavodu ili limunadu, pola kašike meda i malo soli (na vrh viljuške) koji se dodaju u oko 250 do 300 ml vode ili čaja. Takva tečnost će telu vratiti izgubljene elektrolite i vodu tako da  neće doći do dehidracije. Takođe se preporučuje blaža ishrana (dvopek sa puterom, pirinač, crna čokolada, banana, barena šargarepa, bareni krompir,..).

Količina tečnosti koja se daje posle svake retke stolice:

  1. deca mlađa od 2 godine: 50-100ml
  2. deca od 2 do 10 godina: 100-200ml
  3. deca starija od 10 godina: koliko žele.

 

Preporuka je i da se detetu daju probiotski preparati koji sadrže takozvane korisne crevprobiotikne bakterije koje potpomažu normalizaciju crevne flore.

 

Kada treba odvesti dete lekaru:

– detetu nije  bolje posle 24h
– brojne vodenaste stolice
– često povraćanje
– izrazita žeđ
– dete slabo jede i pije
– visoka temperatura
– pojava krvi u stolici
– poremećaji svesti
– kožni osip

 

izvor: http://www.pedijatrijatodorovic.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *