Feng shui u dečjoj sobi

1 Reply

Praktična žena

U potrazi za nekim odgovorima vezanim za uređenje dečje sobe (starije dece, tačnije 9 god. 😀 ), naišla sam na odličan tekst i želim u celosti da ga podelim sa vama,.. 🙂
Doskoro mi je sin skupljao postere iz zabavnika i raznih časopisa za decu i lepio po zidovima, a pre neki dan je izrazio želju da mu sobu malo dovedem u red. Želi da mu zidovi budu okrečeni u svetlo žutu boju, da mu pomerim radni sto na drugo mesto, krevet doteram “muškom” posteljinom i izbacim više od pola igračaka iz sobe (većina je stajala ispod kreveta)! I još nešto je poželeo što sam odmah uradila – uramila sliku njega i seke, i okačila da može stalno da je gleda,..
Tražeći po internetu savete šta bih još mogla da uredim u njegovoj sobi, shvatila sam da je sve sam dobro smislio. Sobu je SAM uredio po feng shuiju, a ja sam zaista ostala zatečena!!
Na sajtu  http://www.fengshuisrbija.com/ detaljno je opisano uređenje dečje sobe, a kao što sam rekla, prenosim tekst ovde u celosti! 😉

 

SOBA KOJA PRIVLAČI USPEH U ŠKOLI-Magična zona časopis

Školska godina je uveliko počela i većina roditelja je izgubila mnogo vremena tragajući za knjigama, sveskamai ostalim školskim priborom. Sada je vreme da se posvetite sredjivanju sobe po feng shui načelima jer to može omogućiti vašem detetu da postigne veliki uspeh. Idealno je ako dete ima svoju sobu koja je njegovo malo carstvo.Većina roditelja se meša u nameštanje sobe, biranje nameštaja, detalja ili nekih slika. U principu to ne treba da rade bez konsultacije sa decom jer su to male ličnosti. Možete da dodate neke detalje kojh se mališani neće protiviti i koji će im doneti prave stvari.

ODGOVARAJUĆI RASPORED STVARI I ODREDJENI DETALJI U DEČIJOJ SOBI POBOLJŠAVAJU KONCENTRACIJU I PAMĆENJE DETETA, POJAČAVAJU NJEGOVU ŽELJU ZA UČENJEM

Da li ste znali da uramljena slika porodice stvara dobru energiju koja opušta dete. Takodje bi mogli da u dečiju sobu postavite ogledalo u kojem se vidi cela figura,ako smatrate da je dete previše stidljivo. Ali to  može da bude mač sa dve oštrice, jer su tinejdžeri uglavnom nezdovoljni svojim izgledom.

Postavite ga u unutrašnju stranu ormana ili negde u  ćošku da se ne ogleda krevet kada ustaje ujutro. Pogled u ogledalo odmahpo budjenju može da izazove stres ili nesanicu.

Ogledalo zovu “vrata u drugu dimenziju” pa time postoji mogućnost da se dete često budi i uplaši svog odraza ili jednostavno oseća prisustvo energije u sobi.

Ukrašavanjem dečije sobe lepim i kreativnim detaljima, svojoj deci pomažete da sa lakoćom nižu uspehe u školi ili na fakultetu. Razlika u postavci nameštaja je specifična i zavisi pored mnogo faktora i od KUA ličnog broja i elementa pod kojim vibriraju “mali ljudi”. Upoznaću vas sa osnovnim postavkama u dečijoj sobi.

POLOŽAJ KREVETA

Kao u sobi za odrasle, krevet postavite u ćošak ili u najudajeniji deo sobe od vrata. Ne postavljati ga u pravcu vrata-prozor. Ovaj položaj omogućava detetu kontrolu nad situacijom, jer može da vidi ko ulazi u sobu, što doprinosi negovom osećaju opuštenosti. Idealno je da krevet i uzglavlje budu uza zid, jer pruža sigurnost, pojačavajući samostalnost u budućem životu. Ne postavljajte iznad uzglavlja police, slike, nameštaj koji je poznat kao most.

Izbegavajte fioke ispod kreveta a ako postoje ondase potrudite da unutra držite samo psteljinu, ćebad. Nikako stvari odeću, obuću, knjige. Održavajte higijenu i stavute par sapuna ili suvu lavandu da tokom noći deca imaju mirisne snove. Redovono brišite prašinu i sredjujte savnered ispod kreveta u fioka i po ćoškovima dečije sobe.

KREVET NA SPRAT

Zbog manjka prostora ,većina roditelja koja imaju dvoje i više dece, odluuju se za krevet na sprat. Prema feng šuiju, oni nisu dobr rešenje jer je jedno dete previše blizu plafona, a drugom detetu je “teret” iznad glave. Ukoliko deca insistiraju na ovakvim krevetima, srećni su i dobro uče spavaju, onda možete da ih ostavite. SAVET:deca bi povremeno trebalo da menjaju krevete, jer se tako omogućava da dete koje je u donjem krevetu razvije vizije i reši se tereta nad glavom, koji može izazvati strahove, kašalj,astmu, ili osećaj inferiornosti.

UREDNA SOBA

Deca obožavaju kreativni nered, ali ipak ih treba učiti da raspreme igračke nakon igranja  pre nego što počnu da uče ili odu na spavanje. Razbacane igračke simbolišu preveliku aktivnost, stvaraju jaku yang energiju, pa deca neće moći da se opuste pre sna ili da se fokusiraju na gradivo i učenje. Važno je podsticati decu da domaće zadatke rade u svojoj sobi, jer je ona njihovo malo carstvo.

IZBOR BOJA ZIDOVA I NAMEŠTAJA

Savršena spavaća soba predstavlja uravnoteženu energiju yin i yang energije ( muško -ženska,  minus i plus) što znači da je dovoljno svetla i tamna u isto vreme, i u skladu sa ličnim ukusom deteta. Dečija soba predstavjamal stan u kom deca spavaju, uče, provode vreme sadrugom decom. Zato je veoma važno da se odabere  prava boja zidova, nameštaja i napravi odgovarajući raspored kreveta i stvari. Suprotno, deca mogu biti hiperaktivna i agresivna ili suprotno pasivna i melaholična. Izbegavajte jarke boje na zidvma kao i jako neonsko osvetljenje jer utičena detetov centralni nervni sistem. Deca postaju razdražljiva, nervozna i mogu loše da spavaju. Dokazano je da jake i agresivne boje utiču na psihu i tananu dečiju dušu. Zelenkaste, svetložute ili nežen ružičaste nijanse deluju umirujuće i stvaraju prijatnu atmosferu. Izbegavajte tamne boje sivu teget, jako plavu ili ljubičastu. Sama deca su najbolji dekorateri svojih soba pa ih angažujte u odabiru boja i nameštaja.

Veličina prozora i količindnevne svetlosti od primarne su važnosti za psihu male dece, tinejdžera pa sve do kasne adolescencije.

VAŽNOST SNA 

San je veoma bitan za decu koja su u razvoju. Stoga se potrudite da imaju miran san, bez muzike tokom noći ili svetla. Samo u mraku i miru se razvija melatonin poznat kao supstanca koja se nalazi u ćelijama. Nervi i ćelije mozga i drugih organa će se regenerisati tokom noći i obezbediti vašim mališanima i tinejdžerima da usepšno završe svoje školske obaveze i da se osećaju relaksirano.

 

RADNI STO 

Za školarce je bitno da od malih nogu steknu naviku pravilnog sedenja za radnim stolom. Zato treba odabrati dobru stolicu sa pregibom za kičmu i naslonom za ruke. Radni sto treba da je okrenut ka ulaznim vratima, dok su mališanova leđa okrenuta ka zidu.  Ako nema mesta i mora da se okrene ka zidu, onda je važno  da detetova leđa nisu “napadnuta crvenom strelom” od vrata, prozora ili nekog oštrog ugla od nameštaja. Dete će insinktivno izbegavati takva mesta za sedenje ili učenje. Ubaciće se u udobnu, zaštićenu fotelju u nekom ćošku, pogrbiti se i učiti. Ili što je još gore, može da se opruži na krevetu ili podu i tako naučiti da čita i piše.

Takođe, zbog svih opasnih vrhova, knjiga i ostale negativne energije tokom sna, bilo bi poželjno da deca imaju uklopive ormane u vidu američkih plakara. Unutra mogu da drže sve potrebne stvari uključujući i knjige i školski pribor.Time ste sigurni da ni jedan vrh ili špic od nameštaja niti knjiga ne može tokom noći da „napada“ vaše dete tokom sna.

Vodite računa o tome da naučite dete da radni sto održavaju čistim, bez viška papira ili ostataka hrane, ako slučajno užinaju za kompjuterom.

 

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *