Krvarenje u trudnoći

Comment

Trudnoća i porođaj Zdravlje mame i bebe

Definitivno jedna od najgorih situacija u trudnoći je krvarenje. Prosto je nemoguće ostati smiren i pored doktorovih reči da je sve u redu i da se to nekim ženama dešava do 14. nedelje trudnoće.

Moja druga, a evo sada i treća trudnoća, započele su dooobrim krvarenjem. Mislila sam da je gotovo, da me čeka bolnica i sve što ide uz nju. Srećom, doktor me je pregledao, ustanovio da je sve u redu, da nema opasnosti, ali da bih mogla malo da se pripazim dok ne prođe krvarenje.

Svakako, čim primetite prve mrlje krvi, odmah idite kod lekara, ponekad to može da bude prvi simptom spontanog pobačaja.  Može biti različitog intenziteta: od vrlo oskudnog do veoma obilnog. Nastaje obično iznenada, mada se u početku može manifestovati oskudnim “braonkastim sekretom”.

Ako je prisutna bol i još počne da se pojačava, odmah idite u bolnicu – makar se na kraju pregleda ustanovilo da krvarenje ne ugrožava trudnoću. Inače, ovo važi u svakom trenutku trudnoće! Ako zaista postoji opasnost od prevremenog porođaja, ginekolog će različitim merama pokušati da odloži prevremeni porođaj.

 

Krvarenje u toku poslednjih 6 meseci trudnoće

Manja krvarenja mogu imati kasnije posledice na rast grlića materice ili dovesti do zapaljenja grlića materice. Međutim, trebalo bi odmah da se obratite lekaru, pošto krvarenje u toku drugog i trećeg tromesečja trudnoće može predstavljati pretnju za zdravlje majke i bebe.

Placenta se može odvojiti od zida materice izazivajući pri tom abrupciju placente. Ovo nije uobičajena pojava, međutim može se desiti u poslednjih 12 nedelja trudnoće.

Placenta previa može biti drugi uzrok vaginalnog krvarenja. Ovo se dešava kada se placenta nalazi prenisko prema materici. Ovo je česta pojava među ženama.

Krvarenja posle polnog odnosa

Tkivo grlića materice tokom trudnoće je posebno dobro prokrvljeno. Prilikom dodira s penisom moguće je da dođe do pucanja sitnih krvnih sudova zbog čega se pojavljuje manja količina krvi. Takvo krvarenje obično prestane nakon nekog vremena, ali i ovde važi isti savet, odmah idite kod lekara. Sličan učinak mogu ponekad da imaju i vaginalni ginekološki pregledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *