Operacija krajnika kod dece

Comment

Moj kutak Zdravlje mame i bebe

Bez obzira što se radi o rutinskom i “lakom” zahvatu, ni malo nije prijatno ostaviti dete u operacionom bloku! Detetov pogled pun straha, oči pune suza, a najgore od svega mu je što zna da ja ne mogu da budem sve vreme pored njega.
“Jao, jaooo, maaama, pa kakve su to suze?” Ih kakve,.. Pa vrisnula bih od muke!!  😕
Prenosim vam naše iskustvo, možda nekome bude od koristi, ako ništa drugo makar da se psihički pripremi na sve to.

Priprema za operaciju počinje pre prijema u bolnicu. Naravno, na prvom mestu potrebno je da uzmete uput od pedijatra. Zatim treba da zakažete operaciju u bolnici gde radi vaš orl specijalista, koji je to i predložio. Par dana pre operacije treba da uradite potrebne analize. Nama su tražili EKG srca i analize krvi, dosta toga, pa su morali iz vene da vade, što je sinu bio prvi šok! Uz malo kuknjave, bocnuli su mu venu, a onda je shvatio da to manje boli nego kada vadi krv iz prsta. 🙂
Neke bolnice na prijemu traže i bris grla i nosa, ali nama na vma nisu.
Od stvari sam spakovala sve što je potrebno sinu i meni za ličnu higijenu (kupka, sapun, četkica za zube i pasta, toalet papir, peškiri,..), stvari i pidžame (sin je dobio bolničku, ali posle operacije mogao je da obuče svoju), papuče, knjige i časopise, vodu i hranu za prvi dan po prijemu. Ne znam kako je u drugim bolnicama, ali na vma su kreveti zaista veliki i dozvoljeno je majkama da spavaju sa svojim detetom u njemu. Oduševilo me je i to što nije bilo nikakvih tenzija kada treba da dođe vizita, nisam morala da sklanjam sve sa stočića, samo su nas ljubazne sestre molile da bude lepo sređeno (što u mom slučaju nikako nije bio problem, devica sam u horoskopu – ako nekome to nešto govori 😀 🙄 ).
U sobi smo imali društvo, devojčica – 3 godine i dečak – 6 godina. Mnogo nam je to značilo, deca su se družila, a majke bodrile jedna drugu! 🙂

Drugi dan u bolnici – operacija!

Deci prvo daju da popiju sirup koji treba da ih omami pa ih vode u operacionu salu. Mi nismo imali tu sreću da je sina sirup omamio, tako da je doživeo veliku traumu kada su ga odvojili od mene, kao i tamo dok mu nisu uboli braunilu i uspavali ga.
Zatim ide najdužih pola sata ikada! Dok čekam da me pozovu da odem po dete (kada dete odvedu u operacionu salu, roditelji se vraćaju na odeljenje), pred očima mi je samo njegov tužan i uplašen pogled. I sada pustim suzu i stresem se kada se setim toga. Možda previše dramatično to prihvatam, ali bih baš volela da vidim majku kojoj je to svejedno.

Odlazim po njega! Prilazim krevetu i uočavam ogromnu “mrlju” na zelenom prekrivaču pored detetove glave. Sve je to od suza. 🙁 Otvara oči i kaže da ga boli, jako boli,.. Uhvatio me za ruku i zaspao.

Taj dan je uglavnom prespavao. Budili smo ga da pije čaj, merili mu temperaturu, proveravali kakvo je stanje i davali brufen protiv bolova (pio je brufen sirup razblažen sa vodom). Ono što je bilo bitno je da makar na svakih sat vremena uzme po par gutljaja čaja ili vode, da mu se grlo ne suši, jer će imati jače bolove. Nas tri mame u sobi smo noću na smenu navijale sat, budile ih da piju vodu i merile im temperaturu. Blaga temperatura posle operacije je normalna.

Sutradan je opet bio na čaju. Mogao je da pije i proceđen kompot, mleko obično, mleko čokoladno, ledeni čaj (naravno da nije leden 😀 ) i mlaku supu bez rezanaca. Kada bi bolovi popustili, igrao bi se sa drugarom iz sobe.

 

Treći dan od operacije smo pušteni kući. Oporavak je kod njega išao veoma dobro, malo se u početku žalio na bolove, ali i to je brzo prošlo. Kontrola je bila zakazana za 12 dana od operacije i do tada je morao da vodi računa šta jede i pije. Ništa toplo nije smeo i ništa grubo od hrane. Tih dana je živeo na čokoladnom mleku, mlevenoj plazmi sa mlekom (ređe napravljena), pire krompiru, pasiranom povrću i SLADOLEDUUU!! 😛 O da, doktor je dozvolio da jede sladoled, ali moram priznati da i nije nešto mnogo jeo, možda čašu dnevno.

Kontrola je prošla odlično, sve je lepo zaraslo, tako da smo odmah otišli na pljeskavicu da se počastimo! A i na cheesecake! Mmmmm,.. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *