Rani simptomi trudnoće

Comment

Trudnoća i porođaj Zdravlje mame i bebe

Eh, ti simptomi,.. 🙂 Muku prave onim ženama koje žarko žele da zatrudne, a ne mogu da dočekaju da menstruacija izostane!
U trudnoći hormoni počinju da se luče mnogo pre nego što ih je moguće otkriti sa testom i oni uzrokuju značajne promene u vašem telu. Neke žene će primetiti da im se nešto dešava, dok neke neće imati ni jedan simptom pa će izostanak menstruacije probuditi prve sumnje da su možda u drugom stanju. 🙂

Prvu trudnoću pamtim po jakim glavoboljama i to već 7 dana pre (NE)očekivane menstruacije. U drugoj su mi mnogo smetali jaki mirisi, pogotovu miris roštilja. Treća trudnoća mi je počela sa mučninama i tačkastim krvarenjem. Učestalo mokrenje me je pratilo kod sve tri trudnoće! 😀

 

Učestalo mokrenje
U trudnoći bubrezi počinju da rade brže da bi izbacili svu tečnost. Zbog toga možete ići često u toalet. Kasnije u trudnoći ćete ići češće, jer beba počinje da vam pritiska mokraćni mehur.

Umor
Osećaj neuobičajenog umora je rani simptom trudnoće koji se može pojaviti nedelju dana nakon začeća. Uporan umor je često povezan sa visokim nivoom hormona progesterona u organizmu.

Promene u grudima
Promene u grudima su još jedan veoma čest simptom trudnoće. Zbog promene hormona, možete osećati da su vam grudi otečene, osetljive ili da vas svrbe. Možda ćete osećati da su teže ili punije nego obično ili su osetljive na dodir. Obično područje oko bradavica, zvano areola, može potamneti.

Mučnina
Povećan nivo estrogena u organizmu može usporiti pražnjenje stomaka. Ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće, ali ne oseća svaka žena ove simptome. Osećaj mučnine se može pojaviti u bilo koje doba dana.

Glavobolje
Povećana količina krvi u telu može da uzrokuje čestu i blagu napetost u glavi u nekoliko prvih nedelja trudnoće. Ali to kasnije prestaje kada se telo navikne na nivo hormona u krvi.

Povišena telesna temperatura
Tokom ovulacije temperatura se blago poveća za pola stepena. Ona obično ostane povišena dok ne dobijete ciklus, međutim kada izostane, a vaša tempertura nije spala ni nakon dve nedelje, znači da ste u drugom stanju.

Konstipacija
Isti hormoni koji uzrokuju oticanje vašeg stomaka su odgovorni i za konstipaciju. S obzirom da je vaš probavni trakt usporen, hrana ne prolazi tako brzo kroz vaša creva i možete da imate problema sa zatvorom. Ovaj problem će vas pratiti tokom cele trudnoće, a može se čak i pogoršati.

Izostanak menstrualnog perioda
Najočigledniji rani simptom trudnoće i jedan koji mnoge žene natera da urade test na trudnoću je izostanak menstruacije. Ali, nisu svi izostanci ili kašnjenja menstruacije uzrokovani trudnoćom, niti su sve trudnoće pošteđene menstrualnog krvarenja.

Krvarenje u trudnoći

Tačkasto krvarenje
Većina žena zameni ovo krvarenje sa regularnim ciklusom.
„Čak do 25 posto žena ima ovo tačkasto krvarenje koje se javlja tokom gnezđenja jajne ćelije“-ističe ginekolog. Ukoliko primetite da vam je ciklus kraći ili drugačiji od uobičajenog, možda je vreme da uradite test.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *