Sveže ceđeni sokovi za vas i decu

Comment

Ishrana beba Zdravlje mame i bebe

Stručnjaci poručuju da bi trebalo da se jede pet do deset porcija voća i povrća dnevno.
Kako deca nisu uvek raspoložena za grickanje jabuke i šargarepe, a cveklu ne žele ni da vide, najbolje je spremiti im sokić i zasladiti medom – ako je potrebno. Na taj način dobijate savršenu užinu za vas i vaše dete.

Sveže ceđen sok se veoma brzo apsorbuje u organizam i ne opterećuje probavni sistem.

JABUKA – oduvek je važila za lekovito voće. Bogata je C vitaminom, B-1, B-2,  kalijumom, kalcijumom, fosforom i vlaknima.

ŠARGAREPA –  bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost od infekcija. Sadrži beta-karoten (bitan za stvaranje A vitamina, antioksidans za izoštreno pamćenje), biljna vlakna, cink, vit. C, vit. A, vit. B, vit. D,..

POMORANDŽA – je odličan izvor vitamina C i A. Čaša soka pomorandže sadrži 124 mg vitamina C, tako da pola čaše
zadovoljava dnevnu potrebu organizma. Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma i nešto kalcijuma, fosfora i gvožđa.

CVEKLA – je veoma bogata gvožđem, kalijumom, manganom, magnezijumom i fosforom. Sadrži i vitamin C, folnu kiselinu i betain u velikim količinama, dok su u nešto manjoj meri zastupljeni bakar, kalcijum, selen, natrijum, cink, vitamin A, vitamini B1, B2, B3 i B6. Sadrži i znatnu količinu betakarotena. Cvekla je veoma siromašna kalorijama.

LIMUN –  je odličan izvor vitamina C (askorbinska kiselina), obezbeđuje oko 88% od dnevno preporučenog unosa. Askorbinska kiselina je rastvorljiv u vodi i moćan je prirodni antioksidant. Od minerala sadrži: kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i cink.

CELER – od vitamina najviše ima vitamina A koji se dobija od karotina čija je žuta boja maskirana zelenim pigmentom hlorofila, a ima i dosta vitamina C. Tamnije zelene stabljike sadrže više karotina, odnosno vitamina A. Od mineralnih materija najvise je kalijuma, fosfora, i gvožđa.
Vekovima je celer korišćen kao efikasan lek protiv prehlade, stomačnih oboljenja, nadimanja, za poboljšanje apetita, lečenje anemije, jačanje vida, sniženje krvnog pritiska, protiv artritisa, reumatizma i raznih neuralgičnih pojava.

BOROVNICE – sadrže puno šećera i celuloznih vlakana i naročito pektina koji je rastvorljiv kod zrelog voća. U borovnicama ima mnogo vitamina C i nešto vitamina B1 i B2, a od mineralnih materija najviše ima kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma.

ANANAS – je veoma siromašan hranljivim sastojcima. Međutim, izuzetno je blagotvoran na organizam zbog velike količine mangana i vitamina C. Od dodatnih pozitivnih jedinjenja sadrži enzim bromelain koji je zadužen za razgradnju proteina. Zbog ovoga je dobar za varenje i rad creva.

GREJPFRUT – sadrži veće količine minerala: magnezijuma i kalcijuma, ali i vitamina C. Jedan grejpfrut dnevno podmiruje dnevne potrebe organizma za vitaminom C.

NAR – se smatra jednim od najjačih antioksidanata jer je čak 5 puta jači čistač organizma od zelenog čaja i 2 puta jači od ekstrakta koštica grozda. Zrno nara je riznica vitamina C, fenola, flavonoida, i naročito korisnih materija, antocijana. Koštice nara od kojih se dobija ulje, glavni su izvor omega 5, vitamina E i polifenola.

GROŽĐE – je bogato fosforom, kalcijumom, gvožđem, manganom, cinkom, magnezijumom i vitaminima: A, B, C, E i K.

LUBENICA – je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g.

**Većina sokova za decu su 12+ !!!

Od svega ovoga možete napraviti i razne šejkove sa dodatkom banana, jagoda, malina, koštunjavog voća, spanaća, kelja, manga, jogurta, sojinog mleka, kivija,.. 

 
Naš omiljeni šejk:
1 banana
1 jabuka
1 šargarepa
1 šaka oraha
1 kašika lanenog semena
1 čaša jogurta
1 čaša vode
1 kašika meda
malo cimeta
Sve sastojke staviti u blender i eto savršene užine za celu porodicu! 😉 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *