Anemija u trudnoći

Comment

Trudnoća i porođaj

Anemija se javlja usled nedostatka gvožđa u krvi, koje je neophodno kako bi se stvarao hemoglobin čiji je zadatak da prenosi kiseonik do svih ćelija u organizmu.
Do anemije u trudnoći najčešće dolazi jer se volumen krvi u majčinom telu povećava i do 50%  pa samim tim je potrebno i više gvožđa kako bi se stvarala dodatna količina hemoglobina.
Opasnost od anemije je veća ako ste i pre trudnoće imali nisko gvožđe u krvi, veoma obilne menstruacije, kao i nedovoljan unos vitamina B12 i folne kiseline. Anemija uzrokovana manjkom gvožđa u trudnoći može ukazivati na opasnost od prevremenog porođaja i niske porođajne težine deteta.

Koji su simptomi anemije?

Kod slabe anemije simptomi su gotovo i neprimetni. Moguća je pojava umora, vrtoglavica, ubrzan rad srca, glavobolje, otežana koncentracija i mogli biste primetiti kako nokti i usne postaju svetliji nego ranije. Ukoliko se radi o jačoj anemiji može doći do prevremenog porođaja, zastoja u rastu i razvoju deteta i ona povećava opasnost od razvoja infekcija nakon porođaja, a ponekad i transfuziju krvi.

Kako lečiti anemiju?

Doktor će vam verovatno prepisati neki preparat gvožđa. Imajte na umu da vitamin C povećava apsorbciju gvožđa u organizmu, a kalcijum smanjuje. Ako počnete da konzumirate neki preparat gvožđa (koji nema dodatak C vitamina u sebi) uzimajte ga sa sokom od sveže ceđenih sokova, pogotovu od citrusnog voća. Izbegavajte kafu, čajeve, mleko i mlečne proizvode najmanje 2 sata od konzumiranja gvožđa.

Kako sprečiti nedostatak gvožđa?

Svakako je mnogo zdravije nadoknaditi nedostatak gvožđa putem hrane koju unosite nego putem tableta. Neka se na vašem jelovniku nađu crveno meso, džigerica (sa njom oprezno u trudnoći), žitarice od celog zrna, krompir sa ljuskom, cvekla, brokoli i svo zeleno lisnato povrće. Dobar izvor gvožđa su i jaja (odnosno žumance), bundeva, bobičasto voće, kajsije i smokve.

 

Možete i same napraviti prirodan preparat za podizanje gvožđa u organizmu. Mešavina meda i organskog kakaoa ili semena koprive je odlična u borbi protiv anemije. Ipak, najbolje bi bilo da se oko svega posavetujete sa vašim doktorom.

Ishrana u trudnoći

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *