Čajevi u trudnoći

Comment

Trudnoća i porođaj

Iskrena da budem, nisam ni znala da neki čajevi mogu biti štetni u trudnoći. Naravno, nikada ne bih uzela čaj za mršavljenje u drugom stanju, ali da hibiskus nije preporučljiv ne bi mi palo na pamet! To sam slučajno saznala u jednom kafiću – poručila sam čaj od hibiskusa, a konobarica me je prvo iznenađeno pogledala, a onda rekla da ne bi trebala da pijem hibiskus u trudnoći. Kasnije sam kod kuće malo “guglala” i našla spisak čajeva koji su zabranjeni trudnicama. Kako kažu –  postoji mogućnost da neki sastojci, ako se uzmu u velikoj količini, mogu da budu štetni za bebu, dok pojedini čajevi mogu da izazovu dijareju i lupanje srca, ukoliko se pije veća količina.

Obožavam da pijem čajeve, pogotovu nanu i kamilicu koje, hvala bogu, nisu na “crnoj listi”. Čajevi koji su potpuno bezbedni u trudnoći su: nana, kamilica, šipak, đumbir, kopriva, lipa, brusnica,..

Smatra se da zeleni i crni čaj treba izbegavati jer sadrže dosta kofeina. Trudnice koje piju kafu, a uz to i zeleni čaj, unose preveliku količinu kofeina dnevno. Ako ne pijete kafu, šolja zelenog čaja sasvim je bezbedna. Takođe, možete piti crni i zeleni čaj ako je iz njih odstranjen kofein.

 

Zabranjeni čajevi:

hibiskus
hajdučka trava
anis
ruzmarin
kantarion
zova
peršun (ovaj čaj sam pila u prvoj trudnoći, nisam ni znala da je zabranjen)
neven
žalfija
uvin čaj (moja kuma celu trudnoću pije po preporuci dr.)

Ishrana u trudnoći

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *